Látnivalók

Miért érdemes Esztergomba utazni?

Járt már Esztergomban? Ha még nem, itt az alkalom, hogy ne csak az útikönyvekből gyarapítsa ismereteit, hanem személyesen is megtapasztalja patinás történelmi városunk szépségét!

Az esztergomi Bazilika és a vár kötelező napirendi pontok minden történelem rajongó számára.

A hagyományos látnivalók mellett tehetnek egy romantikus, borozással egybekötött sétát a Duna parton és a Mária Valéria Hídon keresztül pár perc alatt a szlovákiai Párkányban találhatják magukat.

Az alternatív lehetőségek iránt nyitott, vállalkozó szellemű vendégeink jegyet válthatnak a Rejtélyek Házába és részt vehetnek egy napjainkban egyre divatosabbá váló szabadulós játékban!

 

Kulturális programok Esztergomban

Babits Mihály Emlékház

Mindig szeretted az irodalmat? Imádod az írók, költők életéről szóló anekdotákat?  Vonzott a régi Nyugatos kávéházi légkör? Látogass el a Babits Mihály Emlékházba és ismerd meg a híres író, költő és műfordító életét.

Sötétkapu Esztergom

Hallottál már az esztergomi Sötétkapuról? Ha vonzanak a rejtélyek, itt a helyed! Rengeteg legenda terjedt már el, erről a helyről! Annyi bizonyos, hogy alapvető célja a közlekedés felgyorsítása volt. De vajon kik járhattak és mi célból ebben ez az egykor oly sötét helyen?

Esztergomi Vár és Vármúzeum Esztergom

Ha pedig a történelem titkait fejtegetjük, kihagyhatatlan pontja esztergomi sétánknak a Vármúzeum. A látogatók megtekinthetik az Érseki Palotát és a kápolna maradványait, melyek a kiállítás helyszínéül szolgálnak.

Róza Hotel várja minden kedves vendégét egész évben!


Különleges helyek Esztergomban

Mária-Valéria híd

A Mária-Valéria híd Esztergom és a Duna túloldalán elterülő, szlovákiai Párkány (Sturovo) között húzódik. Története 1893-ban kezdődött, ekkor hirdettek nyílt pályázatot egy esztergomi Duna-híd megépítéséről. Két évvel később ünnepélyes keretek között adták át a Ferenc József Budán született kislányáról, Mária Valériáról elnevezett hidat.

Egy 1919-es júliusi estén a párkányi oldalon történt robbanás miatt a híd egy része a vízbe zuhant. Csak évekkel később, 1927-ben indulhatott meg rajta újból a forgalom. A II. világháborút komolyabb sérülés nélkül vészelte át, ám sajnos 1944-ben a visszavonuló német csapatok nem kímélték. Esztergom büszkeségét felrobbantották, és egészen a 90-es évekig sem Magyarország, sem az akkor még Csehszlovákia nem kívánta helyreállítani. Azonban 1993-ban közösen, mindkét fél miniszterelnöke támogatásért folyamodott, így pár évvel később aláírták a híd újjáépítéséről szóló megállapodást. Ennek köszönhetően 2001. október 11-én átadták az új Mária-Valéria hidat.

 

Esztergomi vár

Aki járt már Esztergomban, Magyarország egyik leghíresebb történelmi városában, egy helyet biztosan útba ejtett, ez pedig nem más, mint az esztergomi vár. Ha esztergomi hotelünket választja a kikapcsolódás színteréül, ne hagyja ki ezt a látványosságot sem!

Az esztergomi vár több szempontból is érdemes arra, hogy meglátogassuk. Ez az országban található legrégebbi kőből készült építmény, Árpád-házi királyok sorának lakhelye. Szent István királytól IV. Béláig számos meghatározó uralkodó lakott itt.

A vár történetét a Vármúzeumban ismerhetik meg a történelem szerelmesei, de lehetőség van betekinteni a palota feltárt részeibe is. A restauráció folyamatosan zajlik és időről-időre újabb, a föld alól feltárt részeket tekinthetnek meg az érdeklődők. A Fehér torony tetejéből, a vár legmagasabb pontjából fantasztikus kilátás és teljes panoráma nyílik a lent elterülő városra.

Aki felejthetetlen élményre vágyik, feltétlenül látogasson el Esztergomba, ahol a váron kívül még számos látnivaló megtekinthető és élmény begyűjthető, akár egy hétvége alkalmával is!

 

Bazilika

https://bazilika-esztergom.hu/

Az esztergomi Várhegyen található Bazilika hazánk legnagyobb temploma. A főszékesegyház kupoláját az ország legvastagabb falai tartják. A főoltárt csodálatos ezüst oltárelőlap fedi, fölötte pedig az egyetlen vászonra festett kép található, amely a világon a legnagyobb. Az 1856-ban készült Grigoletti festmény Mária mennybevitelét ábrázolja.

A Bakócz kápolna a székesegyház egyik legszebb emléke, Magyarországon az egyik legcsodásabb reneszánsz emlék.

A Főszékesegyházi Kincstár a magyar egyházművészet kincsét őrzi. Káprázatos cizellált műkincseket és ötvösmunkákat csodálhatnak meg a látogatók.

Esztergomi apartmanunk várja a kikapcsolódásra vágyókat! A kalandos felfedezések ideje alatt foglaljon szobát olcsó esztergomi szálláshelyünkön, és élvezze a pihenést!

Kávézzon a Bazilikában!

A kávézó a bazilika második szintjén, a Főszékesegyházi Kincstár felett található közvetlen kilátással a Vízivárosra, illetve a Mária Valéria hídra. Az élményt csak fokozza, hogy kávénkat kortyolgatva egy 11 méter széles és 6 méter magas ablak előtt adhatjuk át magunkat a lenyűgöző panorámának. A kávézó emellett izzó kulturális tér is, a bejárat küszöbét átlépve azonnal a történelem bűvkörébe kerülnek érzékszerveink, hiszen Esztergom és a bazilika párját ritkító és különleges históriájából kapunk némi izelítőt. És ha ezek után netán kedvet kapnánk felmászni a kupolába, esetleg megmártóznánk a Főszékesegyházi Kincstár messze földön híres gyűjteményében? Csupán az idő marad a rizikófaktor, amely letéríthet minket a teljesség felé vezető út göröngyeiről.

A kávézó 9 órától 16 óráig tart nyitva.

A horgászok sem maradnak ki!

Esztergomról általában a Bazilika és a Mária-Valéria híd jut eszünkbe, ami nem is meglepő, hiszen a turisták és a kirándulók nagyrészt ezek miatt látogatnak el ide. Ezen felül viszont számos olyan lehetőségünk van, amely az aktív pihenést szolgálja.

Ilyen lehetőség például a horgászat, amely kiváló kikapcsolódást jelent akár családosan, akár barátainkkal, akár a kedvesünkkel. A horgászat szerelmesei biztosan ismerik az Esztergom körüli vizeket, melyek évente több ezer embert vonzanak egy kis pihenésre és kikapcsolódásra.

Esztergomi szállodánk szeretettel várja mindazokat, akik szeretnének egy pihentető élményben részesülni a mindennapok fáradalmai után! Tőlünk könnyen megközelítheti Esztergom összes horgászvizét, mint például a Búbánat-völgybe található Kerek-tavat vagy a Kis-Dunát.

Élvezze a pihenést, ahogy csak Ön szeretné, és foglaljon szállást nálunk! A horgászat után pedig újult erővel töltődhet fel wellness részlegünkön! Foglaljon szobát esztergomi szállodánkban, élvezze a békét és a nyugalmat nálunk!


Cím: 2500 Esztergom, Táti út 28. • Tel:+3633630005 • E-mail: rozahotel@gmail.com